Ga direct naar de content

Slavernij en gedwongen arbeid

Van onze redactie, 11 september 2024Dat er slavernij voorkwam in Azië is niet algemeen bekend. Ons beeld van slavernij is vooral gebaseerd op de Trans-Atlantische slavenhandel. De omvang van de slavernij rond de Indische Oceaan is zelfs groter dan de Trans-Atlantische slavernij en even gruwelijk. Slavernij en gedwongen arbeid zijn geen onbekend verschijnsel in Indonesië voor de komst van de Europeanen. Alleen verandert de vorm en de omvang ervan. Ook is het gebied groter waarover de handel en het transport plaatsvindt. De slavenhandel strekt zich uit van de kusten van Afrika tot aan Japan. Contractarbeid komt voor binnen Indonesië. Bijvoorbeeld vanaf Java naar Deli op Sumatra, of van Java helemaal naar Suriname. Bij dit thema verhalen over bijvoorbeeld de perken op Banda, de aanleg van de Grote Postweg, het Cultuurstelsel, ondernemingen rond Deli en Javaanse Surinamers. Onsland.nl is een dynamische website. Geregeld wordt de site met nieuwe verhalen aangevuld. Klik linksboven op SLAVERNIJ EN GEDWONGEN ARBEID voor de verhalen met betrekking tot het thema.

Uit 'Kleurrijke tragiek'

"In 1688 waren er in Batavia 26.000 tot slaafgemaakten, op de Banda-Eilanden 3700 en in Makassar 1500 tot slaafgemaakten".

Matthias van Rossum

De Njai

Een veel voorkomende vorm van slavernij die lang onderbelicht is gebleven, is het fenomeen van de Njai. Vrouwen worden verkocht en soms doorverkocht om gedwongen in concubinaat te leven met (Europese) mannen. Deze praktijk blijft ook na de afschaffing van de slavernij in voormalig Nederlands-Indië/Indonesië bestaan. Formeel zijn de vrouwen dan geen bezit meer van de man, maar de mate van vrijwilligheid valt te bezien.