Ga direct naar de content

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen. Kun je het antwoord op je vraag niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op.

Onsland.nl is een website die uitgebreide informatie biedt over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië/Indonesië. Het is de bedoeling dat door deze website de Nederlandse samenleving meer kennis krijgt over en zich meer bewust wordt van onze gedeelde geschiedenis. Over het algemeen is dit onderwerp nog steeds onderbelicht zowel in de Nederlandse samenleving als in het onderwijs.

We zochten naar een titel die inclusief, meerstemmig, divers en gelaagd is. Na lang zoeken zijn we uitgekomen op ‘Ons land’ naar de gelijknamige tentoonstelling van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Maluku, te zien in Museum Sophiahof in Den Haag, waarbij we ook streefden naar inclusiviteit, meerstemmigheid, diversiteit en gelaagdheid. ‘Ons land’ verwijst niet alleen naar Nederland als het land van aankomst, waar de postkoloniale gemeenschap zich na de onafhankelijkheid zou vestigen. Maar ook naar het voormalige Nederlands-Indië, dat de eerste generatie ooit zag als hun land; en het huidige Indonesië waarmee velen zich nog steeds cultureel verbonden voelen. Ten slotte daagt de titel uit tot reflectie op de actuele identiteitsdiscussie en het feit dat Nederland bij uitstek een uiterst divers migratieland is, waar mensen vanuit zeer verschillende culturele, religieuze of etnische achtergronden zich blijvend vestigden. Zo maakten zij Nederland tot hun land.

De website focust zich op de Tweede Wereldoorlog en dekolonisatie maar bevat daarnaast ook informatie over de gehele periode van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië/Indonesië, dus vanaf 1500 tot nu toe. De online bezoeker kan informatie tot zich nemen op diverse wijzen. Via:

  • Thema’s en Verhalen
  • Tijdlijnen
  • Kaarten
  • Oral history (mondelinge geschiedenis & interviews)
  • Personen (prominente personen maar eventueel ook via personen met hun eigen familiegeschiedenis)
  • Een onderwijsplatform

Onsland.nl is bedoeld voor een breed publiek: zowel voor algemeen geïnteresseerden, het onderwijs als voor de postkoloniale gemeenschappen uit Indonesië (in Nederland maar ook daarbuiten).

In 2020 besloot de Nederlandse overheid een extra impuls te geven aan de zogenaamde collectieve erkenning. Daarmee wil de regering waardering laten blijken voor de verschillende ervarings- en herinneringsgemeenschappen rondom de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië/Indonesië. Onsland.nl is gefinancierd vanuit deze regeling. De website is ontwikkeld door het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED), een samenwerking tussen WO2net, KB Nationale Bibliotheek en het Indisch Herinneringscentrum.

De objecten en afbeeldingen die je op Onsland.nl vindt, zijn afkomstig uit de collecties van tal van musea en archieven in Nederland en elders. Deze collecties zijn vrijwel allemaal ontstaan vanuit een Westers en koloniaal perspectief. Dat maakt dat ze niet altijd aansluiten bij jouw beleving. Ze zijn over het algemeen gevormd door instellingen en personen met macht en veel minder door de machtelozen in de geschiedenis. Door deze collecties te koppelen aan de verhalen op Onsland.nl proberen we recht te doen aan alle perspectieven en stemmen van betrokkenen. We werken daarom voor de redactie van de verhalen nauw samen met de diverse gemeenschappen om een meerstemmig beeld te geven.

De website biedt:

  • Geïnteresseerden voortaan één plek waar geschiedenis en erfgoedinformatie gebundeld staat.
  • Een uitgebreide context door de combinatie van verhalen, tijdlijnen, kaarten, detail- en persoonlijke verhalen
  • Een multiperspectief beeld: verhalen van de verschillende ervaringsgemeenschappen worden hier gedeeld zoals bijvoorbeeld de Indische, Molukse en Papua-gemeenschap.
  • Toegang tot bijzondere erfgoedcollecties
  • Lesmateriaal gemaakt door diverse partijen.

Op de website is een speciaal platform voor het onderwijs. Op dit moment kan men lesmateriaal vinden over het koloniale verleden. Het betreft lesmateriaal van zowel het Indisch Herinneringscentrum als van aangesloten organisaties. Komende jaren wordt het onderwijsplatform uitgebreid met onder andere meer lesmateriaal, bronnenkaternen, tutorials en webinars.

Het kan voorkomen dat je op Onsland.nl informatie tegenkomt, bijvoorbeeld over familieleden, die niet volledig is of niet klopt. In de meeste gevallen zal dit zo zijn omdat de informatie op deze manier in een bepaald archief staat. In dat geval kunnen wij helaas niet veel doen aan de foutieve informatie. Je kunt eventueel contact opnemen met de organisatie die de bron beheert (deze informatie vind je altijd bij de bron). Uiteraard kunnen we in schrijnende gevallen proberen een oplossing te vinden. Mail ons dan op onsland@indischherinneringscentrum.nl.

Onsland.nl geeft toegang tot bronnen afkomstig van uiteenlopende instellingen. Hierbij staan beschrijvingen en bijschriften die in het verleden zijn gemaakt. Deze teksten worden nu soms als racistisch, discriminerend of op een andere wijze als kwetsend of uitsluitend ervaren. Wij zijn ons hiervan bewust en doen waar mogelijk aanpassingen. Bij veel bronnen hebben wij hier maar beperkt invloed op, omdat de bijschriften worden aangeleverd door de aangesloten instellingen zelf. Kom je kwetsend of uitsluitend taalgebruik tegen? Meldt het aan de aanleverende organisatie (deze staat vermeld in de informatie bij de bron) of bij ons via onsland@indischherinneringscentrum.nl.

Op Onsland.nl komen meer dan 250.000 bronnen samen vanuit meer dan 65 erfgoedinstellingen, archieven, musea en particulieren. Maar Onsland.nl is nog niet af. Op dit moment worden er nog steeds collecties gedigitaliseerd en bestaande collecties ontsloten. Ook deze collecties worden op termijn op Onsland.nl aangesloten. Het gaat dan om zo'n 3 miljoen scans bij 18 instellingen, waarvan er 10 nieuw zijn.

De collecties zijn op de website zo goed mogelijk in een context geplaatst, met gecureerde verhalen, die duidelijk maken dat er meerdere perspectieven zijn en dat de collecties vaak vanuit een westers/koloniaal perspectief zijn verzameld en beschreven. Daarnaast hebben we bij elke bron deze kanttekening geplaatst:

Erfgoedcollecties zijn meestal vanuit een Westers en koloniaal perspectief tot stand gekomen. Onsland.nl werkt continu aan het contextualiseren van deze collecties zodat de historische realiteit van het kolonialisme recht wordt gedaan.

We hebben een uitgebreide analyse gedaan van alle verwerkingen van persoonsgegevens die we doen in het project in een zogenaamde DPIA. De samenvatting van de keuzes die we daarin hebben gemaakt zijn gepubliceerd in de privacyverklaring van onsland.nl. In het kort komt het erop neer dat we alleen informatie publiceren van personen die al overleden zijn, of langer dan 100 jaar geleden geboren zijn

Mocht je over informatie beschikken die de website kan verrijken, dan ben je van harte welkom om ons een mail te sturen: onsland@indischherinneringscentrum.nl