Ga direct naar de content
Foto van Wim Schermerhorn

Wim Schermerhorn

GeborenAkersloot, 17 december 1894
Overleden10 maart 1979

Wim Schermerhorn was de eerste minister-president van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was Schermerhorn minister-president en minister van Algemene Oorlogsvoering van het Koninkrijk in het Kabinet-Schermerhorn-Drees. Al snel nadat de wederopbouw was begonnen werd Schermerhorns kabinet verrast door het uitroepen van de Republik Indonesia. Nadat zijn kabinet viel hielden de katholieke leider Beel en partijgenoot Drees Schermerhorn buiten de formatie en het nieuwe kabinet. Vervolgens werd hij benoemd tot voorzitter van de Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië. Deze functie oefende hij uit in 1946 en 1947.

17 december 1894

Geboren

1935

Schermerhorn is een van de oprichters van de buitenparlementaire beweging Eenheid door Democratie.

Hij neemt resoluut stelling tegen de opkomende NSB.

1942

Schermerhorn wordt geïnterneerd in het kamp Sint-Michielsgestel.

Hier was hij een van de 'Heeren Zeventien', een groep van tien gegijzelden die besluit om de Nederlandse Volksbeweging op te richten zodra de bezetting voorbij was.

24 juni 1945

Schermerhorn is Minister-president en Minister van Algemene Oorlogsvoering van het Koninkrijk in het kabinet Schermerhorn-Drees

1946

Schermerhorn is voorzitter van de Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië

10 maart 1979

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.