Ga direct naar de content
Foto van Willem Iskander

Willem Iskander

GeborenMandailing, 1840
OverledenAmsterdam, 8 mei 1876

Willem is een Indonesische schrijver, leraar en pedagoog. Hij pleit voor onderwijs aan Indonesiërs in de Nederlandse koloniale tijd. Hij richt in 1862 de "Kweekschool Voor inlandsche onderwijzer) " in Tano Bato (kabupaten Mandailing Natal).

1857

Satie vertrekt met assistent-resident A.

P.Godon naar Nederland. Na een kort verblijf in Amsterdam vertrekt hij naar Vreeswijk waar de schoolmeester de heer Dapperen met zijn opvoeding wordt belast.

1858

Satie verhuist naar Arnhem.

Hier doet hij belijdenis en neemt de naam Willem Iskander aan. Hij wil het Christelijk geloof gaan onderwijzen in zijn geboortestreek.

1859

Willem Iskander vertrekt naar Amsterdam waar hij de Oefenschool bezoekt.

Zijn mentor wordt hoofdonderwijzer D. Hekking, bij wie hij inwoont op de Prinsengracht 299.

1860

Willem iskander haalt in 1860 de akte voor hulponderwijzer.

Hij mag doorstuderen, maar keert in 1861 vanwege gezondheidsredenen terug naar Sumatra.

1862

Willem Iskander opent met steun van het Nederlands-Indische Gouvernement een "Kweekschool Voor Inlandsche Onderwijzers" in Tano Bato.

Het is de derde school in zijn soort in Nederlands-Indië/Indonesië en, mede door de inzet van Willem Iskander, de succesvolste.

1874

Willem Iskander vertrekt met drie andere Indonesische onderwijzers naar Nederland om zijn akte van hoofdonderwijzer te halen.

In Nederland stort hij zich in het uitgaansleven. "In plaats van Christelijk jongeling te blijven, sloot hij zich aan bij verkeerd gezelschap, dat hem, in plaats van de weg der zaligheid, den weg naar dans- en speelhuis wees."

27 januari 1876

Willem Iskander trouwt met Maria Jacoba Christina Winter.

Ze gaan wonen aan de Haarlemmerstraat 148. Kort daarna verhuist het paar naar Palmgracht 25. Het huwelijk is vanaf het begin weinig gelukkig: "[een] onuitputtelijke bron van hartzeer en verdriet."

8 mei 1876

Willem Iskander pleegt zelfmoord in het Amsterdamse Vondelpark.

Hij schiet zich met een pistool een kogel door het hoofd.

8 mei 1876

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.