Ga direct naar de content
Foto van Soetan Sjahrir

Soetan Sjahrir

GeborenPadangpanjan, 6 maart 1909
OverledenZürich, 9 april 1966

Soetan Sjahrir (volgens de latere Indonesische spelling sinds 1972: Sutan Syahrir) (Padang Panjang, 5 maart 1909 - Zürich, 9 april 1966), was een Indonesisch politicus en de eerste premier van Indonesië. Hij speelde een grote rol in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Hij is een nationale held van Indonesië.

6 maart 1909

Geboren

4 juli 1927

Soetan Sjahrir richt samen met Hatta de Partai Nasional Indonesia (PNI) op

4 juli 1927

Oprichting PNI

De Oprichting van de PNI vindt plaats in Bandoeng. Soekarno, Iskaq Tjokrohadisoerjo, Tjipto Mangoenkoesoemo, Boediarto en Soenarjo richten in Bandoeng de Perserikatan (later: Partai) Nasional Indonesia (PNI) op. De PNI streeft naar de politieke onafhankelijkheid van Indonesië en wil daarbij niet samenwerken met het koloniale bewind (Non-Coöperatie).

1929

Soetan Sjahrir vertrekt naar Nederland om in Leiden rechten te studeren

1934

Sjahrir wordt door de Nederlandse overheid voor zes jaar lang in verschillende kampen geïnterneerd in Boven-Digoel en de Banda-eilanden

1945

Sjahrir is partijvoorzitter van de Socialistische Partij (Partai Sosialis, PS)

7 oktober 1945

Sjahrir en Amir Sjarifoeddin dienen een petitie in met het voorstel om de rol van het Centraal Indonesisch Nationaal Comité wetgevend in plaats van adviserend te maken, waardoor het Comité wetgevende macht krijgt en de macht van president Soekarno dus wordt ingeperkt.

Soekarno gaat hiermee akkoord.

14 november 1945

Sjahrir is Minister President van Indonesië.

Hij leidt in deze periode de kabinetten Sjahrir I, II en III. In dezelfde periode was hij minister van buitenlandse zaken en gedurende de eerste paar maanden ook van binnenlandse zaken.

14 november 1945

Kabinet-Sjahrir I

Het kabinet-Sjahrir I was een Indonesisch kabinet tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Het kabinet werd gevormd door Soetan Sjahrir, die daarmee de eerste minister-president van Indonesië werd. Het kabinet-Sjahrir I werd gevormd door de Socialistische Partij, de Indonesische Christelijke Partij en de islamitische Masjoemi-partij, aangevuld met enkele onafhankelijke ministers.

15 november 1946

Sjahrir sluit de 'overeenkomst van Linggadjati' met Wim Schermerhorn en Lord Killearn

15 november 1946

Overeenkomst van Linggajati

De overeenkomst van Linggajati (meestal het Akkoord van Linggajati genoemd) is een op 15 november 1946 gesloten politiek akkoord tussen de Commisie-Generaal namens de Nederlandse regering en de leiding van de eenzijdig uitgeroepen Republiek Indonesia. De overeenkomst ging onder andere over een wapenstilstand, erkent gezag van de Republiek over Java, Madura en Sumatra en de vorming van de Nederlands-Indonesische Unie. Op 20 juli 1947, de dag voor Operatie Product, zegde luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook de overeenkomst op.

13 februari 1948

Oprichting PSI

De Indonesische Socialistische Partij werd opgericht in 1948. Nadat Soekarno de geleide democratie in 1959 in uitvoering bracht besloot hij in augustus 1960 tot het verbieden van de PSI.

9 april 1966

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.