Ga direct naar de content
Foto van Liem Koen Hian

Liem Koen Hian

GeborenBanjarmasin, 3 november 1897
OverledenMedan, 4 november 1952

Liem Koen Hian is journalist en politicus. Hij gaat naar de Europese Lagere School, waar hij kennismaakt met discriminatie. Vanaf 1912 staat zijn leven in het teken van de journalistiek, zowel in Sumatra als in Java. Tot midden twintiger jaren werkt hij bij Chinees nationalistische kranten. De kennismaking en het werken met Indonesische nationalisten leiden tot een omslag. Hij wordt van Chinees nationalist een Indonesisch nationalist en van journalist een politicus. In 1932 richt hij de van Partai Tionghoa Indonesia (PTI), hij zet zich daarna in voor de Indonesische zaak. Aan zijn politieke activiteiten komt een einde wanneer hij wordt gevangengenomen op verdenking van communisme. Na zijn vrijlating verwerpt hij het Indonesische staatburgerschap en heeft dan de Chinese nationaliteit. Hij overlijdt kort daarna in 1952.

3 november 1897

Geboren

1912

In deze periode identificeert Liem Koen Hian zich met het Chinees nationalisme, mede in navolging van Tjoe Bou San van Sin Po

1912

Liem Koen Han begint een loopbaan in de journalistiek.

Hiervoor werkt hij als klerk bij de SHELL.

1925

Van Chinees nationalist wordt Liem Koen Hian geleidelijk Indonesisch nationalist.

Hij komt in contact met de Indonesische nationalistische beweging en haar ideeën over de onafhankelijkheid van Indonesië.

1932

Liem Koen Hian richt de politieke partij Partai Tionghoa Indonesia (PTI) op.

Hij wordt de eerste voorzitter (1932-1933).

1 maart 1945

Liem Koen Hian wordt benoemd tot lid van het comité ter voorbereiding van de Onafhankelijkheid (BPUPKI).

In deze positie betoogt hij dat Chinese Indonesiërs automatisch het Indonesische staatsburgerschap zouden moeten krijgen.

1 augustus 1947

Liem Koen Hian is lid van de Indonesische delegatie bij de onderhandelingen met Nederland die leiden tot de 'Renville-Overeenkomst.

'

1951

Liem Koen Hian wordt door de Sukiman-regering kort gearresteerd op verdenking van communisme.

Na zijn vrijlating verwerpt hij zijn Indonesisch staatsburgerschap.

4 november 1952

Liem Koen Hian overlijdt in Medan als zakenman.

Hij heeft dan de Chinese nationaliteit.

4 november 1952

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.