Ga direct naar de content
Foto van Ki Hajar Dewantara

Ki Hajar Dewantara

GeborenPakoealaman, 2 mei 1889
OverledenYogyakarta, 28 april 1959

Ki Hadjar Dewantara, geboren onder de naam raden mas Soewardi Soerjaningrat, was een pionier in de strijd om educatie voor Indonesiërs. Samen met Ernest Douwes Dekker en Tjipto Mangoenkoesoemo richtte hij in 1912 de Indische Partij op. Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid werd Ki Hadjar Dewantara benoemd tot de eerste minister van onderwijs van Indonesië. Ki Hadjar Dewantara is benoemd tot Nationale Held door de Indonesische regering.

2 mei 1889

Geboren

1912

Dewantara richt de Indische Partij op samen met Ernest Douwes Dekker en Tjipto Mangoenkoesoemo

6 september 1912

Oprichting Indische Partij

De Oprichting van de Indische Partij vond plaats in Bandung op 6 september 1912 door E.F.E. Douwes Dekker. Het doel van het IP was om alle inheemse volkeren van Indonesië te verenigen in een strijd voor een onafhankelijke natie. De leus was Indië los van Holland.

1913

De koloniale regering besluit Ki Hadjar Dewantara naar de Banda-eilanden te verbanne.

Uiteindelijk gaat de regering akkoord met het verzoek om de 'straf' door te brengen in Nederland.

20 juli 1913

Ki Hadjar Dewantara publiceert 'Als ik eens Nederlander was'.

Een hevig protest tegen de plannen van de Nederlandse koloniale regering om Nederlands 100-jarige onafhankelijkheid van Frankrijk te vieren en alle Indonesiërs aan deze viering te laten meebetalen.

20 juli 1913

Publicatie Als ik eens Nederlander was

Op 20 juli 1913 publiceerde Soewardi Soerjaningrat 'Als ik eens Nederlander was', een hevig protest tegen de plannen van de Nederlandse koloniale regering om Nederlands 100-jarige onafhankelijkheid van Frankrijk te vieren en alle Indonesische onderdanen aan deze viering te laten meebetalen. Zijn geschrift werd gepubliceerd in de krant “De Expres” door Ernest Douwes Dekker. Daarnaast vertaalde Soewardi Soerjaningrat de in het Nederlands opgestelde tekst in het Maleis en hij verspreidde die vertaling zo breed mogelijk onder Indonesiërs.

3 juli 1922

Ki Hadjar Dewantara richt Taman Siswa (Tuin der leerlingen) op, een onderwijsbeweging ter promotie van nationale educatie

1945

Ki Hadjar Dewantara is lid van het Onderzoekscomité ter voorbereiding op de Indonesische onafhankelijkheid (BPUPK) en het Voorbereind Comité voor de Indonesische onafhankelijkheid (PPKI)

17 augustus 1945

Ki Hadjar Dewantara wordt benoemd tot de eerste minister van onderwijs in Indonesië in het Kabinet Presidensial

28 april 1959

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.