Ga direct naar de content
Foto van Hamengkubuwono IX

Hamengkubuwono IX

GeborenYogyakarta, 12 april 1912
OverledenWashington D.C., 2 oktober 1988

Hamengkubuwono IX (Jogjakarta, 12 april 1912 - Washington D.C., 2 oktober 1988) was de tweede vicepresident van Indonesië tijdens de regeringsperiode van Suharto. Zijn geboortenaam was Raden Mas Dorodjatun. Hij was de zoon van Gusti Pangeran Haryo (prins) Puruboyo en Raden Ajeng Kustillah. Op driejarige leeftijd werd hij tot kroonprins van het sultanaat Yogyakarta benoemd nadat zijn vader de troon had bestegen. Zijn vader werd toen sultan Hamengkubuwono VIII.

12 april 1912

Geboren

1915

Hamengkubuwono IX wordt op driejarige leeftijd benoemd tot kroonprins van het sultanaat jogjakarta nadat zijn vader de troon heeft bestegen en sultan Hamengkoeboewono VIII wordt

1939

Hamengkubuwono IX keert na zijn middelbareschooltijd in Nederland op het Stedelijk Gymnasium Haarlem en zijn studie Indische economie aan de Leidse universiteit terug naar Indonesië

18 maart 1940

Hamengkubuwono IX wordt de nieuwe sultan onder de naam hamengkoeboewono ix.

Zijn volledige titel is Sampeyan Dalem Ingkang Sinuwun Kanjeng Sultan Hamengkubuwono Senopati Ing Alogo Ngabdurrakhman Sayidin Panotogomo Kholifatullah Ingkang Kaping Songo.

18 maart 1940

Hamengkubuwono IX zegt bij zijn troonbestijging in een rede: "Al heb ik een uitgesproken Westersche opvoeding gehad, toch ben en blijf ik in de allereerste plaats javaan.

"

1945

Na de onafhankelijkheidsverklaring steunt Hamengkubowono IX ,ondanks zijn sterke band met Nederland, de republiek en blijft hij de militair-gouverneur en sultan van Jogjakarta

15 juli 1948

Hamengkubuwono IX is Minister van Defensie

1973

Nadat Hamengkubuwono minister van Financiën en Economische Zaken is, wordt hij Vicepresident onder Soeharto.

Hij begint gaandeweg steeds minder achter Soeharto te staan en in 1978 stelt hij zich niet meer als vicepresident herkiesbaar.

2 oktober 1988

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.