Ga direct naar de content
Foto van Ernest Douwes Dekker

Ernest Douwes Dekker

GeborenPasuruan, 8 oktober 1879
OverledenBandung, 28 augustus 1950

Ernest François Eugène Douwes Dekker was een Indisch-Nederlandse journalist, publicist, schrijver, politiek activist, onderwijzer en nazaat van Multatuli. Hij was al vroeg politiek actief, vocht mee in de Tweede Boerenoorlog (Zuid-Afrika), was oprichter van de Indische Partij en werd vlak voor het uitbreken van de Pacific Oorlog door de Nederlanders geïnterneerd in Kamp Jodensavanne (Suriname). Na de Tweede Wereldoorlog werd hij in Indonesië kabinetslid onder premier Soetan Sjahrir.

8 oktober 1879

Geboren

1897

Ernest Douwes Dekker gaat na zijn hbs-opleiding in Soerabaja en Batavia werken op een koffieplantage in Malang

1899

Douwes Dekker vertrekt naar Zuid-Afrika om in de tweede boerenoorlog mee te vechten tegen de Britten

1900

Ernest Douwes Dekker wordt als Zuid-Afrikaans staatsburger als gevangene naar Ceylon gevoerd.

Drie jaar later wordt hij vrijgelaten door de Britten.

1911

Ernest Douwes Dekker richt het tweewekelijkse blad 'Het Tijdschrift' op

1912

Ernest Douwes Dekker richt de Indische Partij (IP) op

6 september 1912

Oprichting Indische Partij

De Oprichting van de Indische Partij vond plaats in Bandung op 6 september 1912 door E.F.E. Douwes Dekker. Het doel van het IP was om alle inheemse volkeren van Indonesië te verenigen in een strijd voor een onafhankelijke natie. De leus was Indië los van Holland.

1913

Ernest Douwes Dekker wordt gearresteerd en voor de keuze gesteld: internering (binnen Nederlands-Indië maar buiten Java) of externering en de kolonie verlaten.

Hij kiest voor de laatste optie en vertrekt met medestanders Tjipto Mangoenkoesoemo en Soewardi Soerjaningrat naar Nederland.

1918

Ernest Douwes Dekker keert terug naar Nederlands-Indië

1941

Ernest Douwes Dekker wordt opnieuw gearresteerd, omdat hij de Japanners informatie zou hebben verschaft.

Ditmaal wordt hij naar Kamp Jodensavanne In Suriname gedeporteerd.

1946

Ernest Douwes Dekker vlucht terug naar Indonesië en wordt parlementslid en Minister van Staat in het kabinet-Sjahrir III

2 oktober 1946

Kabinet-Sjahrir III

Het kabinet-Sjahrir III was een Indonesisch kabinet tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Het was het derde en laatste kabinet van minister-president Soetan Sjahrir.

1948

Ernest Douwes Dekker wordt tijdens Operatie Kraai gearresteerd en één jaar later vrijgelaten

19 december 1948

Operatie Kraai

Operatie Kraai was de Tweede Politionele Actie, van 19 december 1948 tot 5 januari 1949. Politionele Acties is de benaming voor twee offensieve operaties van de Nederlandse strijdkrachten tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Deze vonden plaats op de eilanden Java en Sumatra in de periode 21 juli tot 5 augustus 1947 (eerste actie) en 19 december 1948 tot 5 januari 1949 (tweede actie).

28 augustus 1950

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.