Ga direct naar de content
Foto van Agus Salim

Agus Salim

GeborenAgam (regentschap), 8 oktober 1884
OverledenJakarta, 4 november 1954

Agus Salim was een Indonesische journalist en politicus. Hij schreef over religie, mensenrechten en politiek voor onder andere het Bataviaasch Nieuwsblad en was redacteur van de krant Harian Neratja gelieerd aan Sarekat Islam. Tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog was Agus Salim minister van buitenlandse zaken van Indonesië in de kabinetten Amir Sjarifoeddin I en II en Hatta I en II. Na zijn dood is hij aangewezen als nationale held van Indonesië.

8 oktober 1884

Geboren

1888

Agus Salim gaat naar de Europeesche Lagere School (ELS).

In die tijd was het een privilege om als niet-Europeaan naar een Europese school te gaan. Zijn middelbare schooltijd brengt hij door op de Hogere Burgerschool in (HBS) Batavia.

1905

Agus Salim vertrekt naar Jeddah (Saoedi-Arabië) om voor het Nederlandse consulaat te werken als vertaler

1911

Salim keert terug naar Indonesië en begint zijn carrière in de journalistiek.

Hij schrijft voor de Hindia Baroe, Fadjar Sia en Moestika.

10 september 1912

Oprichting Sarekat Islam

De Sarekat Islam (Islamitische Vereniging) of SI, in 1912 opgericht, was een volksvereniging met leden in heel Nederlands-Indië die uitgroeide tot de grootste en bekendste van alle nationalistische organisaties.

18 mei 1918

Installatie Volksraad

De Installatie van de Volksraad vond plaats in 1918. De leden van de Raad werden deels gekozen, deels aangesteld door het koloniaal bestuur. De macht van de Volksraad bleef beperkt, omdat hij alleen het adviesrecht bezat. De Volksraad telde zestig leden: 30 leden uit verschillende Inheemse bevolkingsgroepen, 25 Nederlanders en 5 uit Chinese en andere bevolkingsgroepen. De Volksraad werd om de vier jaar opnieuw samengesteld.

1921

Agus Salim is lid van de Volksraad

1923

Salim is medeoprichter van de Partai Sarekat Islam Indonesia (PSII)

17 augustus 1945

Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog is de oorlog die de Republik Indonesia voerde met Nederland tussen 17 augustus 1945 (Proklamasi) en 27 december 1949 (Soevereiniteitsoverdracht) voor haar onafhankelijkheid. In Nederland lange tijd aangeduid met de misleidende term Politionele acties.

3 juni 1947

Agus Salim is Minister van Buitenlandse zaken

1948

Agus Salim wordt samen met Soekarno geïnterneerd naar Prapat op het Indonesische eiland Sumatera

4 augustus 1949

Agus Salim is Minister van Buitenlandse zaken

4 november 1954

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.